Het heet niet voor niets Nasi Goreng

Kun je je een Nederlandser gerecht voorstellen dan Nasi Goreng? Al sinds mijn vroegste jeugd kon je bij de slager kant en klare Nasi Goreng kopen. Even opbakken in de pan, spiegelei erover en wat augurk erbij, klaar. Heerlijk. Nog steeds is Nasi Goreng een enorm populair gerecht, dat bijvoorbeeld niet is weg te denken van het een goed catering buffet. En toch wordt juist in de catering maar zelden echt goede Nasi Goreng geserveerd.

Nasi Goreng betekent in het Nederlands Gebakken Rijst. Of Fried Rice, zoals de Engelsen zeggen. Nasi Goreng wordt dus gebakken. Net als Europese equivalenten, zoals Paella en Risotto. Voor een goede Nasi Goreng gebruik je een lekkere boemboe van Indische kruiden. Daar voeg je vervolgens gekookte rijst en allerlei andere ingrediënten aan toe. En die laat je bakken. Nasi Goreng is eigenlijk een verzameling van allemaal smaakjes. Zoals klein gesneden groente, knoflook, ui, prei, ei, stukjes kip, varkensspek, kleine of grote garnalen. Juist door de ingrediënten bij elkaar te bakken in één wokpan komen al die smaken bij elkaar. En zo krijg je een echt lekkere Nasi Goreng, die je bovendien heel eenvoudig kan customizen. In Indonesië doen ze dat door met de Nasi Goreng wat trassi mee te bakken. In China is de finishing touch een scheutje sojasaus en sesamolie. En wil je het juist een beetje meer Thais, dan doe je dat met een beetje vissaus en en wat limoensap.

Dus bij deze wil ik een oproep doen aan alle cateraars van Nederland: Zet voortaan echte Nasi Goreng op de kaart! Meng niet alleen allerlei ingrediënten door de witte rijst. Maar neem een paar minuten om het ook lekker te bakken. Dat kan prima worden gedaan bij de voorbereiding. Want Nasi Goreng wordt alleen maar lekkerder als je het laat afkoelen en vervolgens weer opwarmt. Je gasten zullen het zeker waarderen. En daar gaat het toch om?

Han Go

Reageer