Aandacht voor de noedel

Steeds populairder worden ze in Nederland: noedels. Deze heerlijke, Aziatische variant waarvan Italiaanse pasta een afgeleide is, is er in ongelooflijk veel soorten. Van bekende soorten, zoals eiernoedels, glasnoedels, mihoen en mie. Tot soorten die wat minder vaak voorkomen, zoals sobanoedels, udonnoedels en hiyamugi.

Al die soorten worden gemaakt van deeg en vervolgens gekookt, geweld of alleen maar afgespoeld met koud water. Nog een gemeenschappelijke eigenschap: je kan ze combineren met zo’n beetje alles wat eetbaar is. Een foute keuze hierin bestaat niet.

Wel is het goed vooraf na te denken waarvoor en hoe je ze gaat gebruiken. Wil je bijvoorbeeld dat je noedel lang stevig blijft, kun je beter kiezen voor een noedelvariant gebaseerd op rijst, zoals mihoen of rice sticks. Wil je dat je noedels er mooi en fris uit blijven zien, ook nadat je ze geroerbakt hebt? Kies dan voor tarwenoedels of glass noodles (soe-oen).

Een andere vraag die je jezelf moet stellen is, hoe je de noedels gaat uitserveren. Bijvoorbeeld plain: door ze alleen te koken of te wellen. Want dat kost het minst, gaat het snelst en bovendien blijft de kleur dan mooi gelijk en de smaak neutraal. En wanneer je de gekookte noedels combineert met een mooi wokgerecht, kan je gast zelf de smaakintensiteit bepalen door meer of minder saus door de noedels te roeren.

Maar je kan noedels natuurlijk ook verwerken in een lekker roerbakgerecht. Dat is iets meer werk, maar zorgt wel voor extra smaak door het toevoegen van verse groenten, smaakmakers als onze Asian Naturals woksauzen en eventueel nog wat extra knoflook en een rood pepertje. Aan het einde van de bereiding de gewelde noedels een paar minuten door het roerbakgerecht mengen. Dan heb je het beste resultaat!

Kortom, noedels bieden een bijna onbeperkt aantal mogelijkheden om zonder veel moeite heel veel variatie te brengen in je kaart. Hiermee blijf je je gast altijd verrassen! En daar doen we het uiteindelijk voor, toch?

Han Go

Reageer