Hot stories

In foodservice gaat het al lang niet meer alleen om de kwaliteit van het eten. Het verhaal achter het gerecht is tegenwoordig misschien nog wel belangrijker dan het gerecht zelf. Gelukkig zijn er in de oosterse keukens genoeg verhalen te vinden over ingrediënten en recepten. Neem bijvoorbeeld de beroemde Sriracha saus.

Sriracha saus (spreek uit: sieh-rah-tja) is vernoemd naar de Thaise kustplaats Sri Racha.
Het is een hete, fris zure chillisaus die bij vele gerechten past. Als een smakelijke dipsaus voor bij vis, pizza, hotdogs, taco’s en hamburgers. Of als onderdeel van een heerlijke marinade, waarmee je vlees, vis of wat dan ook goed op smaak kunt brengen. Probeer het ook eens in een holandaise saus voor bij de asperges. Verrassend lekker! Ook Go-Tan heeft sriracha saus in het assortiment. Iets minder pittig dan het origineel en daardoor goed geschikt voor de Nederlandse keuken.

Maar het gaat nu om de story achter sriracha saus. Want die is eigenlijk nog veel mooier dan de saus zelf. Sriracha saus werd pas echt bekend door David Tran. Deze Vietnamees is het schoolvoorbeeld van de ‘American dream’. Vanaf 1975 maakt David Tran zijn eigen Sriracha in het dorpje Pepper Sa-te in Vietnam. Hij verpakte het in schoongemaakte potjes babyvoeding en fietste de hele omgeving af om ze te verkopen. Na de Vietnamoorlog vluchtte Tran in 1979 naar Amerika. En hier werd hij miljonair met de verkoop van zijn zelfgemaakte sriracha saus.

Moraal van het verhaal: achter heel veel op het oog simpele food producten zit een prachtig verhaal. En als je je hierin verdiept, heb je iets extra’s te bieden aan je gasten. Want die zullen genieten. Niet alleen van je gerecht. Maar ook van je story!

Han Go

Reageer