Het plezier van niets overhouden

Iedereen is tegen voedselverspilling. Althans dat denk ik. Want voedselverspilling is slecht voor het milieu en slecht voor je portemonnee. Toch zijn er nog maar opvallend weinig initiatieven om dit fenomeen aan te pakken. Terwijl het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is en vaak ook erg leuk!

Ik kom uit een grote familie. We hebben jaren gehad dat we met de hele familie tegelijk op vakantie gingen. Dan waren we met alle broers, zussen, tantes, ooms, neven en nichten met elkaar en aten we ook allemaal samen. Groot feest! Mijn tantes waren vaak uren in de weer om voor iedereen het eten klaar te maken. En zij maakten er met elkaar gewoon een sport van om ervoor te zorgen dat er geen grammetje eten werd weggegooid. Want dat deed je gewoon niet. Dat was zonde!

Om dit voor elkaar te boksen gebruikten mijn tantes eigenlijk een heel simpel trucje: alles wat op de ene dag niet werd opgegeten, werd de volgende dag verwerkt in een ander gerecht. Bijvoorbeeld in een soep, of in een nasischotel, of in wat ze maar bedachten. Want mijn tantes waren er heel bedreven in om heerlijke nieuwe gerechtjes te bedenken met restjes.

Het niet weggooien van voedsel is mij dus met de paplepel ingegoten. Dus je kunt je voorstellen dat ook in ons bedrijf voedselverspilling tot het absolute minimum wordt beperkt. Laatst waren we met onze Go-Tan foodtruck op Appelpop en daar hebben we een paar duizend wokgerechten bereid. Hoe trots was ik, toen we aan het einde van het festival alleen een klein kratje groente over hadden. Alle andere ingrediënten waren helemaal opgebruikt! Dat is toch prachtig?

Gelukkig lijkt langzamerhand het bewustzijn bij foodservice ondernemers toe te nemen, dat voedselverspilling niet goed is en dat zij hier weldegelijk iets aan kunnen doen. Door beter te plannen en vooraf na te denken wat je nodig hebt. En door creatief om te gaan met de ingrediënten die je in huis hebt. Want waarom zou je van de restanten die je in huis hebt geen ander gerecht maken en dat als Menu van de Dag op je kaart plaatsen? Zeker met de Oosterse manier van maaltijden bereiden, is dit heel eenvoudig en effectief! Misschien is het wel een idee om de verantwoordelijken in de horeca te belonen als ze volgens het ‘just enough’ principe omgaan met inkoop en menuplanning. Want als je open en transparant communiceert over voedselverspilling, levert het je niet alleen harde euro’s op, maar ook de waardering van je personeel én gasten. En die wil je toch niet verspillen?

Han Go

Reageer